perjantai 6. tammikuuta 2012

Raskauden ajan huomioitani

Vaikka RAKASTAN raskaana olemista ja pienokaisemme "hautomista", niin on tässä raskaudessa tullut kyllä ilmi kaikenlaisia kummallisia sivuvaikutuksia, oireita jne. Mistään näistä en kovin suureen ääneen valittele, sillä tiedän näiden kuuluvan asiaan. Ajattelin nyt kuitenkin jakaa joitain huomioitani kanssanne...

Kädet puutuvat. Erityisesti öisin. Viime yönäkin heräsin siihen (tai pissahätään, tai janoon tai jotain :)).

Oikean jalan sääriluun vierestä (penikka?) "vetää suonta" lähes joka ilta. Jotta saan sen loppumaan niin pitää jaloitella ja lämmitellä jalkaa. Aikoinaan sain usein suonenvetoja pohkeeseen, tai no lähes aina oikean jalan pohkeeseen. Se kuitenkin loppui maraton-harjoittelun ja zumban myötä :)

Naama on raskauden myötä täynnä sellasta pientä läikykästä punottavaa hormoninäppylää... Onneks jo pieni puuteri helpottaa eikä niitä kukaan ulkopuolinen tiiristelemättä ehkä edes huomaa?

Myös rintakehässä ja varmaan muuallakin ympäri kroppaa on sellaisia pieniä punaisia verenpurkaumapisteitä. Ihan vaan pisteitä, ei sen isompia. Siinähän ovat :) eivät ne mitään haittaa!

Raskausarpia olen havainnut jo rinnoissa ja jenkkakahvoissa, eivätkä ne kummassakaan taida johtua raskaudesta. Nyt niitä vaan on tullut tiirailtua aikaisempaa tarkemmin... Luulisin, että ovat molemmat peruja ennen maratonia kantamistani lähes 10 extrakilosta! Rintojen kuppikoko pieneni tuolloin ja nyt raskauden myötä olen taas palannut vanhoihin isompiin liiveihini, joten arvet näkyvät selkämmin.

Ja tällä hetkellä muuten tursuan jo näistä DD-liiveistäkin! Ajattelin piipahtaa Changen kantisaleissa ensi viikolla ja katsella jos löytäisin mukavat, tukevat ja jopa hieman kasvua sallivat uudet liivit. Osa liiveistä kun on siellä peräti -70% alessa!

Raskauden myötä kynteni ovat kasvaneet todella vahvoina ja pitkinä! Vahvistuminen alkoi jo rv 13(?) tiennoilla, ehkä jopa ennen, mutta vasta nyt rv 16 jälkeen kynnet ovat pysyneet todella vahvoina, vaikka ovatkin jo todella pitkät ja kauniit. Lakkailin ne juuri kaikessa rauhassa, viikonlopun kunniaksi kirkkaanpunaisiksi :)

Hiuksista en voi sanoa ihan samaa. Uutta hiusta näyttää tulevan ihan urakalla, paljon pieniä lyhyitä haituvia, mutta olemassa olevat pidemmät hiukset eivät kyllä ole mielestäni muuttuneet suuntaan eikä toiseen raskauden aikana. Ja ihan hyväkin niin.

Paino on tosiaan noussut toistaiseksi tasaisen maltillisesti, yhteensä n.3kg tullut ja kohta ollaan tosiaan puolessa välissä. Virallinen painonnousukausi on kuitenkin vielä edessä, mutta toistaiseksi olen jaksanut liikkua suht hyvin raskauden aikana ja ruokailutkin ovat pääasiassa olleet fiksuja ja hillittyjä, joten en jaksa olla kovin huolissani tulevista kiloista - se kun mielestäni kuuluu asiaa! :)

Suurinta herkkuani ja himotuksia ovat raskauden aikana olleet mm. ennen kuin edes tiesin olevani raskaana niin Mäkin ranskalaiset - onneksi se kausi meni nopeasti ohi! Sen jälkeen mukaan tuli appelsiinimehuhimo "pahimpaan" pahoinvointiaikaan. Thaimaassa ollessamme puputin vaaleaa leipää... Mutta onneksi sen jälkeen himot ovat helpottaneet, tai ainakin terveellistyneet :) Olen ahminut (n.2-5kpl päivässä?) mm. mandariineja, päärynöitä, omenoita jne. Tällä hetkellä meneillään on kiiwi-kausi. Joka ilta tulee kiiwihimo, jonka tyydyttämiseksi lusikoin ainakin pari kiiwiä lähes joka ilta!

Vatsa on toiminut raskauden aikana yllättävän hyvin! Kiitän siitä mm. ruisleipää ja juurikin noita yllä mainittuja hedelmiä. Lueskelin juuri netistä, että esimerkiksi kiiwiä, jopa suositellaan luumujen ohella ummetuksen helpottamiseen!

Maitoa en juonut ennen raskautta ollenkaan, käytin sitä vain teehen sekoitettuna. (Kyllä juon mustan teeni maidon kanssa, enkä itseasiassa juo kahvia ollenkaan.) Nykyään aloitan päiväni aamiaisella ison maitolasin kera, kotona ruokaillessani juon maitoa myös lounaalla ja iltapalalla on myös tarjolla iso maitolasillinen. Myös murot/myslit ovat tulleet osaksi mm.välipalavalikoimaani, joten siinäkin tulee nautittua maitoa! Kroppa vaan yksinkertaisesti jo joskus alkuraskauden aikaan kertoi, että kaipaa maitoa.

Tässä nyt joitain huomoitani tältä erää :) Kirjoitellaan näitä sitä mukaa kun mieleen lisää juolahtaa!

-Harriet rv 17+6

Ai niin ja mielenkiintoinen huomio vielä: Ennen raskautta sain aina finnejä juuri ennen menkkojen alkamista ja nuo finnit tulevat edelleen joka kuukausi! On se jännä miten "perushormonit" voivat puskea peräti raskaushormonien läpi ja joka kuukausi säännöllisesti muistuttavat minua olemassaolostaan juuri ennen kuin laskennallisesti menkkojeni pitäisi alkaa - edellyttäen että en olisi raskaana. Tämän on ilmeisesti ihan normaalia, sillä lääkäriltä kuulin, että joillain tosiaan tulee "menkat" vielä raskaana ollessaankin tai ainakin verinen vuoto saattaa pelästyttää monia odottajia alkuraskaudesta/ennen puoliväliä. Aika hurjaa! Onneksi siis omassa tapauksessani kyse on ollut vain näppylöistä, eikä vuodosta. Huh helpotus!

1 kommentti:

  1. Muakin vaivaa aivan armoton kiivi-himo. Mutta kun ovat niin pirun kalliitta ettei kovin montaa päivässä kehtaa syödä :)

    Mulla suonenvedot öisin loppui kun rupesin nukkumaan polvipituiset villasukat jalassa. Kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista